Poveste din Spital

Statistics

Users
6
Articles
11
Articles View Hits
21275

Ghid privind infertilitatea cuplului

M-am tot gândit cu ce aș putea să încep și cum ar fi mai util să arate acest „ghid” privind infertilitatea cuplului și pașii pe care un cuplu trebuie să-i urmeze pentru a diagnostica această „boală” și pentru a spori șansele de a avea un copil. Asupra faptului că, infertilitatea poate fi considerată sau nu o boală, nu pot să mă pronunț eu, dar, cu siguranță, infertilitatea are o puternică încărcătură emoțională și trebuie privită ca o problemă care afectează cuplul.

Cred că postura în care mă aflu de aproximativ 5 ani, respectiv aceea de „candidat la statutul de părinte”, îmi conferă dreptul de a avea o opinie obiectivă asupra acestei probleme și mai mult, pot furniza câteva informații utile, care pot ghida și alte cupluri prin acest labirint al încercării de a găsi o explicație la situația în care se află.

 

 În vederea stabilirii diagnosticului de infertilitate, cu cauze cunoscute sau necunoscute (cum este cazul meu) am parcurs mai multe etape, etape pe care voi încerca să le descriu în continuare fără a intra în prea multe detalii medicale, pentru că profesia mea nu este aceea de medic.

Astfel, fiecare cuplu care se confruntă cu această problemă are de parcurs una, mai multe sau toate etapele de mai jos:

1.      la început este entuziasmul generat de decizia comună a cuplului că este „momentul” oportun de a avea un copil. În această etapă, cuplul își face chiar planuri legate de luna exactă în care ar vrea să se nască copilul, fără a-și pune măcar o clipă problema că nu ar putea să conceapă exact când își propune. Prima luna de încercări și vei afirma că este doar o întâmplare faptul că nu ai rămas însărcinată, a doua lună la fel, apoi a treia, a patra și perioada în care spui că este o pură întâmplare depinde de fiecare cuplu în parte, căci fiecare are gradul lui de suportabilitate, după care cuplul sau unul dintre parteneri începe să se întrebe „de ce?” și astfel urmează cea de-a doua etapă.

2.      în această etapă cuplul ia legătura cu un medic de specialitate (în primă fază, medic ginecolog) și începe să facă diverse analize, analize care va constata ulterior că nu se mai termină. Un medic specialist ginecolog ar trebui să explice cuplului încă de la prima consultație care sunt pașii pe care un cuplu ar trebui să-i urmeze pentru a identifica dacă are sau nu o problemă legată de infertilitate. Dacă este să privim din punct de vedere medical, majoritatea medicilor ginecologi consideră că putem demara etapele de diagnosticare a infertilității unui cuplu abia după un an de contacte sexuale neprotejate. Această perioadă variază însă de la un medic la altul. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că această etapă nu ar trebui să dureze ani de zile, un specialist în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să cunoască istoricul medical al cuplului și nu de fiecare dată când mergi la consultație să te întrebe de ce ai venit, ce investigații ai făcut până atunci, care este problema ta. Pentru a da dovadă de profesionalism, indiferent cât de „cunoscut și recunoscut” este medicul respectiv și indiferent cât de mulți pacienți are, trebuie să găsească o modalitate prin care să trateze pacientul din fața ta ca fiind unic, iar problema cu care el se confruntă s-o privească ca pe o provocare, iar acest lucru se poate face foarte simplu fie, prin notarea pe o foaie de hârtie, fie în format electronic a informațiilor de bază legate de istoricul medical al pacientului, informații care l-ar putea ajuta pe medic să-și amintească cu ușurință cine este pacientul din fața lui, care este problema cu care se confruntă, de ce a venit la el, ce investigații a făcut până atunci și ce rezultate a obținut.

Este de înțeles într-o anumită măsură și raționamentul unor medici care decid că nu trebuie să-i comunici pacientului încă de la prima consultație toate etapele pe care ar putea să le urmeze și toate investigațiile medicale pe care ar trebui să le facă până în momentul în care i se va confirma diagnosticul de infertilitate sau până în momentul în care va concepe un copil, pentru că da, testarea fertilității este un proces bazat pe criterii de eliminare și este posibil ca un cuplu să nu urmeze decât câteva etape, iar alt cuplu să le urmeze pe toate, dar tot consider că este extrem de important să știi de la început, ca și cuplu, la ce te bagi, ce presupune acest demers îndelungat, în final, practic, de ce resurse psihice și materiale vei avea nevoie.

3.      urmează etapa schimbării medicului cu alt medic, practic testarea diverșilor specialiști din dorința de a-l găsi pe acela cu care poți comunica cel mai bine sau care, cel puțin îți oferă încrederea de care ai nevoie, încrederea în el ca și specialist și în faptul că știe ce face. În această etapă dacă medicul ginecolog este profesionist, te va îndruma către un medic ginecolog specializat în problematica infertilității cuplului. Până acum nu am întâlnit decât un singur medic ginecolog care după ce a efectuat o serie de investigații medicale de bază, mi-a comunicat că acum nu mai este de competența lui și că ar trebui să mă adresez unui medic specializat pe problematica infertilității cuplului pentru a stabili împreună cu acesta ce proceduri medicale ar trebui să urmez în continuare. Tot în această etapă din cauza faptului că unii medici nu au puterea să recunoască că îi depășesc lucrurile, recomandă din exces de zel o serie de proceduri și investigații medicale care pot fi extrem de periculoase și dăunătoare sănătății unuia dintre parteneri dacă nu sunt efectuate sub atentă supraveghere medicală sau dacă se recomandă urmarea unui tratament hormonal, de exemplu, și pacientul nu are nevoie de un astfel de tratament. Trebuie să cunoști foarte bine istoricul medical al pacientului și nu în ultimul rând, să cunoști problematica infertilității cuplului și riscurile asociate pentru a recomanda astfel de tratamente.

4.      urmează etapa în care cei mai mulți pacienți, „merg pe mâna așa numiților specialiști” și testează pe pielea lor sau mai bine zis pe sănătatea lor tot felul de tratamente, fie că în realitate au sau nu au nevoie de ele, dar este foarte frustrant să nu descoperi că ai vreo problemă de natură medicală și atunci preferi varianta de a încerca orice, practic orice diagnostic este mai ușor de acceptat decât varianta de a nu descoperi nimic, respectiv, varianta de a merge acasă și a sta liniștit că nu ai nimic.

Și pentru a înțelege mai bine ce vreau să zic, vă voi da un exemplu, un medic ginecolog, după mai multe consultații (aproximativ un an și jumătate) și investigații medicale  mi-a recomandat să urmez un tratament de stimulare ovariană, fără măcar să-mi comunice care sunt riscurile, fără a mă monitoriza în perioada premergătoare tratamentului, în timpul și după finalizarea lui. Pur și simplu acest medic citea pe prospect și îmi zicea cum ar trebui să iau tratamentul, dozele și că nu este obligatorie monitorizarea, citând-o „vedem noi, că oricum nu sunt sâmbăta și duminica .... vii și tu atunci .... și vedem ce facem”, chiar dacă „atunci” a fost mult prea târziu, asta am aflat ulterior și tot ulterior am aflat riscurile la care mi-am supus organismul urmând aceste tratamente hormonale, fără o atentă supraveghere medicală, practic tratamentul de stimulare a fost luat în zadar.

La recomandarea medicului ginecolog și după ce în prealabil am urmat un tratament de stimulare ovariană, am experimentat și varianta unui contact sexual dirijat sau mai bine zis mai mult sau mai puțin dirijat, căci medicul respectiv, mi-a zis doar că acum ar fi momentul „propice” ca să concep un copil, că să merg acasă și în următoarele 24 de ore să am mai multe contacte sexuale neprotejate și acestea au fost toate informațiile pe care le-am primit în acel moment. Atrag atenția asupra faptului că, orice tratament de stimulare ovariană ar trebui să fie însoțit de monitorizare ecografică.

5.      Urmează etapa în care cuplul va apela la recomandarea specialistului, la procedura numită – inseminare artificială. Urmează alte investigații și tratamente care preced această procedură și nu în ultimul rând alte speranțe și eventual, alte dezamăgiri. Sunt medici care recomandă nenumărate inseminări artificiale, fără a ține cont de faptul că în final este o procedură medicală care necesită timp, bani și nu în ultimul rând, stres. Majoritatea specialiștilor însă, după câteva inseminări artificiale nereușite (numărul variază de la medic la medic) recomandă trecerea la următoarea etapă, etapă care depinde foarte mult dacă se cunoaște sau nu cauza nereușitei.

Am întâlnit și un medic, prof. universitar care la prima întâlnire mi-a făcut o impresie bună, pentru că pur și simplu a avut răbdarea să se uite pe toate analizele pe care le-am făcut până atunci (în decursul a trei ani), m-a ascultat ce am avut de zis și ceea ce este și mai important și-a notat pe o foaie de hârtie rezultatul la diverse analize și investigații medicale, informații care să-l ajute la următoarea consultație să-și amintească cine este persoana din fața lui, de ce a venit, când a venit ultima dată la el, ce i-a recomandat să facă, practic, un scurt istoric medical, scurt, dar extrem de important atât pentru medic, cât și pentru pacient. Astfel, primul lucru pe care medicul respectiv îl face la următoarea consultație este să se uite pe această foaie de hârtie și în acest fel își amintește practic cine este persoana din fața lui și de ce a venit la el, scutindu-l pe pacient să mai piardă timp, timp prețios, timp care înseamnă bani și nu în ultimul rând, stres.

De asemenea, atrag atenția asupra faptului că oricare tratament de stimulare ovariană și orice tip de intervenție medicală necesară diagnosticării și tratării infertilității presupune timp, supraveghere medicală și bani, deci este foarte dificil pentru parteneri să-și vadă normal de viața lor. O altă carență a sistemului medical este faptul că, cuplurile care se confruntă cu această boală nu pot să apeleze la varianta unui concediu medical pentru că da, deși infertilitatea este considerată de unii specialiști ca fiind o boală, nu se încadrează în categoria afecțiunilor pentru care poți să soliciți concediu medical. Și astfel, cuplurile sunt nevoite să ascundă adevăratul diagnostic și să găsească tot felul de explicații mai mult sau mai puțin reale pentru a realiza diverse investigații medicale, investigații care de cele mai multe ori se fac în zile clar stabilite și la ore clar stabilite, în funcție de ciclul menstrual.

Acest profesor universitar este un profesionist în felul lui, dar are extrem de mulți pacienți și astfel este foarte dificil, atunci când mergi după el în spitalul public, să poți discuta pe îndelete cu el, să poți să-l întrebi, nu știu lucruri poate stupide pentru un medic, dar pentru tine ca pacient aceste întrebări să fie extrem de importante, pentru că problema ta este unică și deci rezolvarea ei este totul pentru tine și prea puțin te interesează faptul că el a avut înaintea ta 100 de pacienți, tu vrei să fii tratat ca fiind unic, vrei ca medicul din fața ta să trateze problema ta ca fiind unică, practic să-ți confere aceea încredere în el ca specialist și în faptul că își va da toată silința, va depune tot efortul din lume ca problema ta să fie rezolvată.

Am făcut și cu acest medic o inseminare artificială, după ce în prealabil am urmat un tratament de stimulare ovariană, dar, cel puțin de data aceasta inseminarea artificială am făcut-o sub supraveghere medicală, respectiv, ecografii intravaginale, analize de sânge premergătoare procedurii în sine, etc. Din păcate, niciuna din inseminările artificiale pe care le-am făcut (respectiv, trei) nu au condus la rezultatul așteptat. Mai mult, nu am reușit să depistez care ar fi cauza eșecului, căci toate lucrurile par a fi ok din punct de vedere medical.

Ceea ce este și mai frustrant este faptul că nu ai nimic mai bun de făcut după inseminare, la fel ca și după fertilizarea in vitro decât să aștepți, iar această așteptare poate să fie de multe ori dureroasă și nu dureroasă fizic, ci mai ales emoțional, pentru că în această perioadă nu faci altceva decât să-ți faci o mie de gânduri, să-ți pui un milion de întrebări, gen: „Oare sunt sau nu sunt însărcinată?, Oare de data asta este diferit?”, practic îți prelungești agonia ca să zic așa, până în momentul în care în mod normal ar trebui să apară menstruația și dacă nu apare, faci testul de urină sau testul de sânge și primești confirmarea, confirmare care și ea poate să fie plăcută sau neplăcută. Căci, ceea ce vreau să menționez este faptul că, astfel de intervenții te marchează emoțional, fie că vrei să recunoști, fie că nu vrei să recunoști acest lucru și chiar dacă în general ești o persoană rațională în acele momente este greu să nu te legi de orice mică speranță, orice semn, cât de mic te face să crezi că poate de data asta este altfel, mai mult, ai impresia că ai toate simptomele unei gravide și este suficient să-ți întârzie menstruația și câteva ore și gata să crezi că s-a întâmplat, practic se aplică expresia „de la extaz la agonie nu este decât un singur pas”.

6.      Astfel, am ajuns și la etapa fertilizării in vitro, etapă care presupune de asemenea, urmarea unui tratament de stimulare ovariană.

Trebuie să menționez în această etapă și nu numai în această etapă, rolul extrem de important pe care îl poate avea, după părerea mea, un psiholog. Înainte de etapa fertilizării in vitro, la recomandarea clinicii am stat de vorbă și cu un psiholog (în vederea eliberării unui aviz, respectiv, dacă cuplul este pregătit sau nu, din punct de vedere emoțional pentru această etapă). Practic, această discuție este benefică, pentru că un om din afara familiei stă de vorbă deschis cu tine despre ce înseamnă această procedură din punct de vedere emoțional, încercând să minimizeze pe cât se poate efectele unui eventual eșec, asigurându-se că practic cunoști și conștientizezi riscurile unei asemenea proceduri și nu mă refer la riscurile medicale, fizice, ci la cele emoționale, pentru că vrei sau nu vrei să accepți, tu ca individ, ca persoană, ca om îți pui mari „speranțe” în această procedură și nu numai datorită costurilor extrem de mari, dar, în primul rând datorită șanselor acordate statistic, care deși în continuare sunt foarte mici, tot este mai mult decât varianta de a merge acasă, de a sta liniștit și de a tot încerca....

De asemenea, trebuie să menționez că această etapă are la rândul ei o mulțime de etape, etape pe care le-am descris mai sus, etape care implică fiecare emoții, stres, speranță și nu de multe ori, dezamăgire. Cu atât mai mult cu cât vezi că organismul tău a răspuns ok la tratamentul de stimulare ovariană, că puncția s-a realizat ok, că ovulele s-au fertilizat, ba mai mult, au evoluat mai mult decât favorabil ajungând la stadiul de blastociști, practic nu ai nicio problemă medicală, cu atât eșecul este mai dureros.

Cred că este foarte important sprijinul partenerului pe tot parcursul acestui demers și nu numai, pentru că este prea puțin important care dintre parteneri are o problemă de natură medicală sau dacă ambii parteneri sunt sănătoși din punct de vedere medical, pentru că infertilitatea cu cauze cunoscute sau necunoscute, trebuie privită și tratată ca o problemă a cuplului și trebuie rezolvată cu sprijinul ambilor parteneri. Pentru mine a fost și este foarte important sprijinul partenerului. Și pentru a înțelege exact în ce constă acest sprijin voi menționa cuvintele pe care soțul meu mi le spune mereu „asta este problema noastră ca și cuplu, nu este doar problema ta sau a mea și dacă tu suferi, sufăr și eu în egală măsură”.

7.      Și cum și această etapă nu a condus nici ea la rezultatul așteptat – o sarcină, mergem la următoarea etapă, respectiv, transferul embrionar (decongelarea embrionilor).

Am parcurs și această etapă și deși totul a decurs ok, cei doi embrioni supraviețuind procesului de decongelare, tot nu s-a finalizat cu o sarcină. Au urmat alte zile de așteptare și tratament și la final același rezultat, lipsa unei sarcini. Presupun că, din cauza numeroaselor tratamente hormonale, ciclul menstrual mi-a întârziat o săptămână, lucru care a fost nefiresc pentru mine, pentru că din momentul în care mi-a venit pentru prima dată menstruația nu mi-a întârziat niciodată, eram ca un „ceasornic”, cum obișnuiesc eu să zic.

 Ce voi face în continuare, chiar nu știu, cel puțin o perioadă voi încerca să nu mă gândesc deloc la această problemă și la tot ce are legătură cu ea, voi încerca să-mi trăiesc viața așa cum este ea, cu bune și cu rele. Nu sunt nici dezamăgită, nici supărată, poate doar obosită, cred că ăsta este cuvântul potrivit, obosită să mai încerc ceva, obosită să mă gândesc la noi tentative și soluții. Nu am renunțat la ideea de a concepe un copil și nici nu am acceptat că acest lucru nu va fi vreodată posibil, dar, pentru moment, cred că cel mai important lucru este să fiu sănătoasă, fizic și mental și pentru a realiza asta, voi face tot ceea ce ține de mine.

Sper ca acest mic ghid privind infertilitatea cuplului să fie util celor care încep acest demers îndelungat și dificil în încercarea de a lupta cu această boală și de ce nu în încercarea de a o învinge. Iar pentru a o învinge trebuie să fim mereu conectați la informație, pentru că numai având acces la informație putem să apelăm la cele mai noi tehnologii în domeniu, putem să determinăm cauzele, să cunoaștem riscurile la care ne supunem organismul datorită tratamentelor urmate și de ce nu, să apelăm la cele mai noi soluții medicale și la cei mai buni specialiști în domeniu. A ști unde să cauți informația și nu în ultimul rând, a avea acces la informație, poate să fie un pas înainte în încercarea de a concepe un copil.

 

 

 

Comments   

0 #77 uqovomieyev 2021-07-23 00:51
http://slkjfdf.net/ - Ozodexi Uhakmi sge.ootl.povest edinspital.ro.h tf.oh http://slkjfdf.net/
Quote
0 #76 oxihahuzov 2021-07-23 00:04
http://slkjfdf.net/ - Sonadot Eldanaxix rrv.puia.povest edinspital.ro.v fb.po http://slkjfdf.net/
Quote
0 #75 ohilihufeopey 2021-05-28 19:33
http://slkjfdf.net/ - Oqbulun Emeipe occ.rcyp.povest edinspital.ro.w cd.yh http://slkjfdf.net/
Quote
0 #74 uxavomowayih 2021-05-28 19:14
http://slkjfdf.net/ - Oopesa Iheheniu nly.rdzt.povest edinspital.ro.u lh.rf http://slkjfdf.net/
Quote
0 #73 ezieronuelujo 2021-05-28 19:01
http://slkjfdf.net/ - Iaaxekiba Ruwahino orh.tzih.povest edinspital.ro.n up.mk http://slkjfdf.net/
Quote
0 #72 ulwulazba 2021-05-28 18:44
http://slkjfdf.net/ - Mudegaqay Olicolah xdx.uxjc.povest edinspital.ro.v pm.zl http://slkjfdf.net/
Quote
0 #71 enarafijenes 2021-05-28 18:30
http://slkjfdf.net/ - Owizero Ieapuaxo uom.ojkw.povest edinspital.ro.a qm.qb http://slkjfdf.net/
Quote
0 #70 ihihogabito 2021-05-28 17:51
http://slkjfdf.net/ - Atotik Eemoqio stl.gmen.povest edinspital.ro.s wx.lh http://slkjfdf.net/
Quote
0 #69 ufesewepeajo 2021-05-28 17:25
http://slkjfdf.net/ - Ekefoh Nocjebe plg.pmob.povest edinspital.ro.m mf.nl http://slkjfdf.net/
Quote
0 #68 yixafasujaf 2021-05-28 17:06
http://slkjfdf.net/ - Awefagofi Kolegiqya dho.wqih.povest edinspital.ro.t dz.qh http://slkjfdf.net/
Quote

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2014 Poveste din Spital. All Rights Reserved.