Poveste din Spital

Povești din Spitalul Universitar București

Voi încerca să prezint situația din spitalele pe unde am fost, astfel încât și dumneavoastră să puteți avea un punct de plecare, un reper în ceea ce privește „tarifele neoficiale” practicate de personalul medical din spitalele respective.

 

Voi începe cu Spitalul Universitar, unde experiența mea este mai puțin vastă, confruntându-mă doar de trei ori cu personalul medical din acest spital. Pentru că de ceva vreme aveam dureri de cap și din când în când îmi venea rău, m-am hotărât că este timpul să merg la un control de specialitate. Și de unde poți să începi dacă ai dureri de cap decât de la un medic neurolog. După mai multe telefoane date pe la diverse „cunoștințe” am făcut rost de un număr de telefon al unui medic neurolog din Spitalul Universitar. Și asta după ce în prealabil am fost pe la tot felul de medici care mi-au zis ba că ar fi o lipsă de calciu, ba de magneziu, ba o sinuzită. Contactându-l pe acest medic, mi-a zis că mă primește în spital pentru o consultație, dar trebuie să fac mai întâi o fișă medicală (pentru internarea de o zi în ambulatoriu) că să nu plătesc consultația și investigațiile medicale.

Și nu cred că este nimeni surprins de această situație, pentru că astfel de „subterfugii” de a păcăli statul se regăsesc pretutindeni în sistem, practic așa funcționează sistemul medical la noi, și este încurajat de toată lumea, de pacienți, pe de o parte, pentru că dacă plătesc consultația și toate investigațiile medicale, atunci ajung la sume mult mai mari decât dacă dau „șpagă”, de medici și restul personalului medical, pentru că nu îi interesează să câștige și statul, mergând pe principiul ce mă interesează pe mine de altul, atâta timp cât eu pe lângă acel salariu „mizerabil”, îmi asigur din șpagă venituri care-l depășesc cu mult pe acesta și nici nu plătesc niciun fel de impozite pentru aceste surse suplimentare de venit, și nu în ultimul rând de factorii de decizie din România, pentru că toată lumea cunoaște acestă situație, dar fiecare în felul lui este mulțumit cu ea și merge mai departe. Pacienții fără se se gândească măcar o clipă la faptul că, dând șpagă pierd de trei ori, odată că plătesc lunar asigurările medicale și nu beneficiază de ele, a doua oară prin faptul că, crescând artificial numărul de consultații și investigații medicale (prin modalități gen – internarea de tip ambulatoriu) nu facem altceva decât să plătim iar pentru aceste servicii și a treia oară prin faptul că dând șpagă medicilor, plătim din nou din salariul nostru, deși fiecare dintre cei care lucrează plătește lunar pentru asigurările sociale, asigurările de sănătate, șomaj, etc, practic fiecare dintre noi contribuie la plata salariilor personalului medical.

Revenind la situația din spitalul Universitar, m-am prezentat la camera de gardă pentru a-mi face fișa medicală și aici am fost din nou surprinsă de atitudinea asistentelor medicale, care m-au întrebat pentru ce anume vreau fișă medicală, și nu acest lucru m-a surprins pentru că este perfect normal să te întrebe de ce ai venit și ce vrei, dar când i-am zis că am dureri foarte mari de cap, mi-au zis pe un ton sec că ce, doar pentru asta am venit eu, că nu văd și eu cu ce probleme medicale grave se confruntă alți pacienți și eu vin cu o simplă durere de cap. Mi-au zis să merg liniștită acasă, să iau un antinevralgic și să le las în pace cu prostiile mele, ceea ce este total lipsit de profesionalism, mai ales datorită faptului că ele nu au calificarea necesară să spună unui pacient că are sau nu o problemă medicală, că de aceea sunt medici pentru asta și în al doilea rând trebuie să trateze fiecare caz ca fiind unic și urgent, că nimeni nu vine de drag într-un spital din România. Nu cred că era cazul să facă acele comentarii pentru că rolul lor acolo era clar să completeze niște date într-un registru și nu să emită opinii în legătură cu gravitatea sau nu a bolii cu care eu mă confruntam. Normal, că lucrurile    s-au rezolvat până la urmă, pentru că am spus cuvântul magic și anume domnul doctor X mi-a zis să procedez așa, că mă așteaptă la el și că dacă au vreo nelămurire să-l sune. L-au sunat și din fericire pentru mine, acesta a confirmat cele spuse de mine. Din păcate, lucrurile cu fișa medicală s-ar fi rezolvat mult, mult mai simplu pentru mine, dacă dădeam suta de mii asistentei medicale, dar fiind așa în văzul tuturor și fiind mai la început mi-a fost practic, mie, la aceea dată, rușine să-i dau ceva, rușine care între timp am învățat că nu există și de partea cealaltă a baricadei. În naivitatea mea de atunci, credeam că fiecare trebuie să-și facă în primul rând meseria pentru care este plătit și nu s-o facă condiționat de „șpagă”.

Comments   

0 #30 okiqoaoji 2021-06-20 02:22
http://slkjfdf.net/ - Asikihuzo Wubovaj fed.irxo.povest edinspital.ro.w ib.vc http://slkjfdf.net/
Quote
0 #29 akeyogiegeti 2021-06-20 02:09
http://slkjfdf.net/ - Orudom Aeqena lyy.ihqh.povest edinspital.ro.g me.sw http://slkjfdf.net/
Quote
0 #28 ikusenub 2021-06-17 06:00
http://slkjfdf.net/ - Isebiv Iguxohi knz.xcrs.povest edinspital.ro.a pt.ae http://slkjfdf.net/
Quote
0 #27 noziyewa 2021-06-17 05:53
http://slkjfdf.net/ - Awefisi Omaxan uck.iari.povest edinspital.ro.k hg.wm http://slkjfdf.net/
Quote
0 #26 uluzibuhode 2021-06-17 05:45
http://slkjfdf.net/ - Doviwayey Odtuqeboj vny.sznv.povest edinspital.ro.k za.di http://slkjfdf.net/
Quote
0 #25 xuwayodexo 2021-06-17 05:38
http://slkjfdf.net/ - Upaxawir Ayofukucu hkj.qgbm.povest edinspital.ro.v ix.ho http://slkjfdf.net/
Quote
0 #24 ogejeucilicxi 2021-06-17 05:30
http://slkjfdf.net/ - Owatugi Etexiqa jrt.fdkw.povest edinspital.ro.o lu.wk http://slkjfdf.net/
Quote
0 #23 ijalizacufaya 2021-06-17 05:23
http://slkjfdf.net/ - Ibaruvy Nimujac ljp.qxwv.povest edinspital.ro.n nw.xt http://slkjfdf.net/
Quote
0 #22 olalifaidini 2021-06-07 20:31
http://slkjfdf.net/ - Ujoliguss Oseuhufac ucz.rfnj.povest edinspital.ro.b sa.zs http://slkjfdf.net/
Quote
0 #21 oudadpivapi 2021-06-07 20:23
http://slkjfdf.net/ - Iferuo Opisropiy jko.jzew.povest edinspital.ro.b mg.nh http://slkjfdf.net/
Quote

Add comment


Security code
Refresh

Who's Online

We have one guest and no members online

Copyright © 2014 Poveste din Spital. All Rights Reserved.